Ψωμί Ζέας με Προζύμι

Ψωμί Ζέας με Προζύμι

Ψωμί Ζέας με Προζύμι

( Συνταγή και φωτογραφίες απ την κ Έφη Κασιδα, την οποία ευχαριστούμε πάρα πολύ)

Το προζύμι

Βάζουμε σε ένα βάζο 3 κουταλιές αλεύρι ζέας με 3-4 κουταλιές νερό λίγο χλιαρό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ελαφρύ χυλό.
Για 4 μέρες προσθέτουμε κάθε 24 ώρες αλεύρι και νερό και ανακατεύουμε. Κάθε μέρα συν μια κουτάλια. Δηλαδή:

1η μέρα 2 κουταλιές
2η μέρα 3 κουταλιές
3η μέρα 4 κουταλιές
4η μέρα 5 κουταλιές


Την 5η μέρα προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι ζέας με το ανάλογο χλιαρό νερό για να έχουμε έναν λίγο σφιχτό χυλό. Αυτό το κάνουμε το πρωί. Το βράδυ κρατάμε στο βάζο λίγο προζύμι από πάνω βάζουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι και βάζουμε ψυγείο για την επόμενη φορά.

Βάζουμε 1 κιλό αλεύρι, ένα κουτάλι αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Προσθέτουμε και το προζύμι και το ανάλογο νερό. Δεν ζυμώνουμε, απλά ανακατεύουμε.

Αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο και το πρωί βάζουμε αλεύρι στον πάγκο και κάνουμε δυο καρβελακια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς, μαζί με την γάστρα. Βάζουμε στην καυτή γάστρα το ψωμί και ψήνουμε μισή ώρα με το καπάκι.


Χαμηλώνουνε το φούρνο στο 170 και ψήνουμε άλλη μισή ώρα χωρίς το καπάκι.
Ελπίζω να ήταν κατανοητό .
Το προζύμι με ζεας αλεύρι γίνεται πολύ εύκολα. Όσο για το ψωμι τέλειο!!!
Καλό Πάσχα !