Ο Τραχανάς της Γεωργίας

Τραχανάς

Ο Τραχανάς της Γεωργίας

για 4 μερίδες

10 κ.σ. θρακιώτικο χειροποίητο τραχανά

1κ.σ. βούτυρο

1 κύβος λαχανικών

Αλατοπίπερο

Μπούκοβο (προαιρετικά)

Σουσάμι

Τυρί φέτα

Κρουτόν από ψωμί Ζέας

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο νερό. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βούτυρο και ένα κύβο λαχανικών. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε 10 κουταλιές της σούπας παραδοσιακό θρακιώτικο τραχανά. Αρχίζουμε αμέσως το ανακάτεμα με έναν αυγοδάρτη για να μη σβωλιάσει. Βράζουμε για 5-6 λεπτά χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Μόλις ο χυλός αρχίζει να πήζει, ο τραχανάς μας είναι έτοιμος.

Σερβίρουμε προσθέτοντας προαιρετικά λίγο μπούκοβο, σουσάμι, τυρί φέτα κομμένο σε κυβάκια και κρουτόν που φτιάξαμε από σπιτικό ψωμί φτιαγμένο με αλεύρι ζέας.

Μέσα στο καταχείμωνο, ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις και αρώματα του καλοκαιρινού μπαχτσέ είναι έτοιμο, θερμαντικό, μαλακτικό, δυναμωτικό αλλά όχι παχυντικό, vegan, vegetarian και νηστίσιμο. Κάνει και για τα παιδιά και για τους μεγάλους, μπορεί να το φάμε ως πρωινό για ένα ξεκίνημα της μέρας γεμάτο δυνάμεις, αλλά και ως βραδυνό που θα μας ζεστάνει μετά από μια κρύα και κουραστική μέρα.

Καλή όρεξη, από τον Έβρο με αγάπη!