To ψωμί με αλεύρι Ζέας της Γεωργίας

To ψωμί με αλεύρι Ζέας της Γεωργίας

Μια συνταγή για νοστιμότατο ψωμί με αλεύρι Ζέας απ την κουζίνα της Γεωργίας:

ΥΛΙΚΑ:

500γρ αλεύρι ζέας ολικής άλεσης ΖΕΑΠΕΤΡΑ

1 φακελάκι ξερή μαγιά.

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. αλεύρι Πολιάς

300γρ νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

ψωμί με αλεύρι Ζέας

Πρώτα κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε ένα άλλο μικρότερο γυάλινο μπολ βάζω την κουταλιά της σούπας με το άσπρο αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αναμειγνύω τα υλικά και διαλύω σιγά σιγά με το νερό μέχρι να γίνει λείος χυλός. Αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά να αφρίσει για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στη λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι κάνω μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτω το αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και την ενεργοποιημένη μαγιά. Ξεκινώ το ζύμωμα μέχρι να έχω μια λεία και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, σουσάμι κτλ και ξαναζυμώνουμε.

Βάζω το ζυμάρι σε μία λεκανίτσα που έχω λαδώσει ελαφρά και το τοποθετώ σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει, λαδώνω τα χέρια μου ελαφρά και ξαναζυμώνω μαλακά προσπαθώντας να μη χάσει τον όγκο του το ζυμάρι και το τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζω και αφήνω να φουσκώσει άλλη μια φορά.

Αφού φουσκώσει πασπαλίζω με λίγο αλευράκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, στις αντιστάσεις για μία ώρα.

ψωμί ζεας
Έτοιμο το ψωμάκι ζέας, υγιεινό και πεντανόστιμο!